donderdag 27 november 2014

De vrolijke avonturen van een circusdirecteur.

‎In de stilte van de nacht en die voor de storm, is Zakenman onder de douche gaan staan in een hotel in een stad in een land waar de tijd is verdwenen zoals het water in 'het putteke'. Zakenman grijnst als hij bedenkt hoe Boerken dat zou zeggen: het putteke. Boeren spreken niet in gehakt stro. Hun taal wiegt en buigt en kraakt en waait in de wind van hun denken. Boerke slikt de verkeerde letters in en kauwt ze plat en kleeft er nieuwe voor en achter en tegen woorden. Boerken kneedt de taal niet. Hij stapt er doorheen als een kudde olifanten door het jonge bos. Verwoestend. 
Zakenman is moe.
 
De volgende ochtend. Of een ander leven. Of universum. Wie weet het. We worden wakker en we gaan verder.
 
‎Hij nipt van zijn vers sinaassap. Het getingel van borden en messen en vorken en de bellen geluid uit de keuken telkens de deuren open klapperen als de vleugels van een haastige duif. 'Dubbele espresso, zoals steeds?'. Hij knikt ja. Zakenman wordt wakker in een hotel in een stad in een land. 'Lekker.' 
'Zal ik uw croissants opwarmen? Dan zijn ze zoveel lekkerder.' Er komt een glimlach over het gegroefde marmer van de ochtend en de watten in zijn hoofd worden ijle wolkjes. ‎Er is een voorzichtige zon en er klinkt gospelmuziek. 'Happy day' Dat laatste is echt. Denkt zakenman. Grappig. Denkt hij ook. 
Straks spreekt hij over klantvriendelijk ondernemen. Zakenman. Als een prediker. Hij vertelt het de blonde dame in zwart die zijn croissants brengt. 'Verwachtingen inlossen en dan overtreffen. Op maat van de klant. En die blij maken. Dat hebt u nu gedaan. Ik dank u. Mag ik u straks vermelden, als voorbeeld?' Ze bloost en knikt verlegen. 
Terwijl zakenman de cafeïne voelt trappelen in zijn dunne bloed, trilt de smartphone en leest hij een berichtje van zijn Meisje thuis, die de mama is van zijn kinderen en die hij als een rondreizend circus steeds dagen alleen achter laat. Hij leest dat er thuis een boeket bloemen is toegekomen. Om hem te bedanken. Hij. Zakenman. Circusdirecteur. Prediker. Eenzaat. 
Buiten heerst het grijs.  Binnenin zijn lijf en geest ‎trillen de kleuren als vlinders die de verse olifantenpaden volgen in het dichte woud van zijn denken. Ergens doe ik iets goed, denkt hij. Ergens.
 
met dan aan
De Roode Schuur Nijkerk
FloraHolland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten