woensdag 11 juli 2012

Stommekloten en politiek

"Waarom zoudt ge het niet doen, Knorpot, in de politiek gaan. Ja, ge kunt aardig knorren en brommen en grommen en ge moet niet cynisch worden en ik weet dat dat moeilijk is, want dat al het lelijke van de mens uw zielke raakt en ge wilt daar wat aan doen. Neen ge wilt de mensen niet opvoeden. Niet meer. Ja, ge vindt dat de scholen tekort schieten en dat de huidige generatie politici die geen eigen mening hebben en die dus ook niet kunnen verdedigen, het resultaat zijn van dat falende onderwijs. Ge vindt dat het niet kan dat de maatschappij onherkenbaar veranderd is sinds dat ge zelf op school zat, maar dat de vakken, de leerstof en de manier waarop onderwezen wordt, eigenlijk onveranderd is gebleven. Straks gaan uw kleinkinderen die ge nog niet hebt nu, naar school en ge weet nu al dat ze dezelfde vakken en leerstof op dezelfde toen al achterhaalde didactische manier te slikken zullen krijgen. Ge vindt dat onderwijs en cultuur en menselijke solidariteit en daar horen dus ook de inrichting van de staat bij, niet enkel bij de politiekers mogen zitten, omdat die enkel gedreven worden door de angst kiezers te verliezen door het nemen van maatregelen die uitleg vergen.
Dus waarom zoudt ge de politiek niet instappen? Want ge hebt wel een mening. En ge weet waarom. Maar ge staat ook open voor die van anderen. Dat weet ik. Ge luistert naar mij, een conservatief boerken en naar Dichter, een links groene intellectuele dromer en naar Zakenman met zijn liberale gedachten en zijn harde meningen en naar Meisje die in alles het goede ziet en naar uzelf die in alles het slechte ziet. Ge zijt altijd op zoek naar de anti-these. Jaja, ik ben een boerken, maar ik heb wel onderwijs genoten, vergeet dat niet en in de winter lees ik veel. Ge spreekt een these uit om de antithese te horen en dan probeert ge die te begrijpen en ge bouwt mee aan de synthese en als iemand een these uitspreekt, geeft ge de antithese. Altijd zoekend naar de Grote Waarheid."

Knorpot zwijgt en wijst met zijn kin naar Droeve Dichter en mompelt dan dat het aan de jeugd is om het over te nemen. En Boerken vloekt en zegt dat Knorpot een stommekloot is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten