zondag 29 december 2013

In bad schrijven

"Daarom ga ik zo vaak in bad liggen. Minstens elke avond. Vaak wel een halfuur. Daar liggen, in dat warme water met enkel mezelf, het geklots van het water en de warme omhelzing en het fluisterend kermen van stervend schuim, werkt ontspannend. Het is als de duikreflex.Mijn hart gaat trager en mijn geest gaat ruimer en ik doezel."

Zakenman spreekt zelden met Boerken en Knorpot. Ze praten een andere taal en Zakenman doet niet eens vaag de moeite de hunne te leren en zeker niet om hen de zijne te laten begrijpen. Aan sommige zaken kan je je beter niet wagen. Ze kosten energie en leiden nergens heen. Maar vandaag praat hij wel.

Meisje glimlacht als mals lentegras en haar stem klinkt als de malse regen in de zomer als ze zegt dat Zakenman vergeet dat dat halfuur vaak een uur is en dat hij daarvan zeker 45 minuten bezig is te tokkelen met twee kromme en chronisch ontstoken duimen op het klaviertje van zijn BlackBerry, gefocused kijkend op het schermpje en de kleine lettertjes die woorden worden en zinnen en verhaaltjes. Zakenman kijkt op en kijkt de anderen even in de ogen en ziet zichzelf en weet dat hij hen wordt, liggend in bad en schrijvend in bad. De anderen merken het niet. Boerken nipt aan een jenever en vertelt over de paarden en de weides die zompig liggen en over de winter die komt en Knorpot zet de kachel hoger en loopt rond en zet nu en dan dingen aan de kant.

Buiten wijkt de dag.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten