dinsdag 1 mei 2012

MINI !


Boerken komt het Donker Kot binnen na een dag die op lente leek en ziet er Zakenman en Dichter en Knorpot rond de tafel zitten, druk in de weer met papier en potloden. En Knorpot zegt tegen Dichter: "Teken een driehoek met gelijke zijden." En Dichter tekent die driehoek.
"Neem nu vanaf de top de gulden snee en trek daar een lijn evenwijdig aan de basis."
Dichter doet het.
"Gom nu die bovenste driehoek weg, die hebben we niet meer nodig." Dichter zeurt en jammert dat hij nooit gomt als hij tekent, maar doet het toch maar.

"Trek nu alweer een lijn evenwijdig aan de basis, halfweg tussen de top en de basis van de ene schuine zijde naar de andere. We zijn al een eind weg nu.

Trek nu ook een vertikale lijn, loodrecht op en in het midden van die laatste lijn. van top tot basis. Ziezooooo. Trek nu nog een vertikale lijn recht omlaag vanaf het snijpunt van de linkse schuine zijde en die middelste horizontale. Tot aan de basis. Voilaaaaa. Ja. Nog even."

Dichter weet waaraan hij werkt en Zakenman ook. Knorpot heeft de ogen dicht en beveelt vanuit zijn verbeelding. Boerken kijkt ernaar als een koe kan kijken: stom.

" Je hebt nu links in de stompe driehoek een rechthoek. Spiegel nu die rechthoek en plak die links van de bestaande. Ja ik weet het, die rechthoek en de stompe driehoek hebben nu een kleine driehoek gezamelijk. Dat hoort zo. Die hebben we zo dadelijk nodig.

Nu maak je een cirkel die even hoog is als die rechthoek. Je zet het middelpunt precies waar de onderste horizontale van die laatste rechthoek en de links schuine van de stompe driehoek elkaar raken. Zie je wel dat we die spie nog nodig hadden... Zoooo. Ja. Perfect. Nu trek je een denkbeeldige loodlijn vanuit de rechterbovenhoek van de stompe driehoek en waar die de basis kruist, is het middelpunt van een cirkel die precies even groot is als de eerste.

Maak nu de rechtse schuine onderin een beetje bol. Doe hetzelfde heeeeeeeel lichtjes, met de bovenste horizontale lijn: maak die een tikje bol. En wat zie je? Juist ja, de perfecte contouren van de mooiste auto ooit. Stop een motorke vooraan, drijf daarmee de voorwielen aan, zet er 4 zetels in, een stuur, pedalen, een versnellingspook en een centrale ronde snelheidsmeter en je bent er.

Nu komt het, beste Zakenman...Bedenk de meest pakkende naam ooit: MINI. En dan ben je echt briljant.

Hip vanaf dag een en nog steeds. Populair bij jong en oud, rijk en arm, gezapig en sportief. Popsterren reden ermee en gij en ik en het ding won de Rally van Monte Carlo in schitterende outfit. Vier keer he! Kijk die tekening!!! Hoe schitterend dat ontwerp. Ge-wel-dig. En zijn tijd een dikke halve eeuw vooruit: klein en wendbaar en fris en monter en hip zijn IN. In 2012!!! Gebouwd tussen 1959 en 2000. 3 meter en 5 centimeter. 1meter40 breed en 1meter35 hoog en woog in de begindagen een goeie 650 kilo...."

Boerken vloekt luid de stortvloed van Knorpot aan flarden en Zakenman zeurt over de Kever en de Porsche 911 uit 1963 en Dichter heeft het over de DS en de 2PK en Knorpot zucht en knort en bromt dat ze allemaal wel gelijk hebben, maar dat hij meer gelijk heeft en dat de Mini de mooiste auto aller tijden is. En Boerken zegt dat hij een Porsche tractor rijdt en dat die veel mooier is dan dat vierkant bakske dat ze daar getekend hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten