dinsdag 22 mei 2012

Over kleine getallen en grote gevolgen en de beperkingen van de geest.

Toen de dieren nog konden schrijven en de bomen lange verhalen vertelden over draken en ridders en slecht geslepen zwaarden en roestige harnassen en knokige paarden, was het sneller donker dan tegenwoordig en de kinderen speelden buiten en bouwden kampen en het leven was trager en minder hectisch en we waren tevreden want wij wisten niet beter en niemand kent de gehele formule van coca cola zo laat ik me vertellen en dagelijks nemen om en bij de 3 misschien 4 miljoen 5 miljoen mensen het vliegtuig, lees ik op internet.


Laten we even hoogrekenen. Voor de lol. En om alles in de juiste context te zien. Wat vinden we veilig en wat niet.

Een fatale, dodelijke afloop van een activiteit van 3 op 30.000, lijkt ons een te verwaarlozen aantal toch. Veilige activiteit. We trekken de schouders op. Want 3 is een klein getal, nietwaar. Beter nog: 1/10.000. Wat betekent dat. Niks toch.

Maar als er dagelijks wereldwijd 3 miljoen mensen het vliegtuig nemen, zou dat betekenen, dat er dan dagelijks één vliegtuig met 300 passagiers neerstort. Zouden we dan nog 's ochtends rustig onze kinderen kussen en zeggen: papa neemt het vliegtuig vandaag en hoopt dat het niet het zijne is dat neerstort.

Maar diezelfde papa neemt wel deel aan een activiteit waarbij jaar na jaar na jaar ongeveer 1 op 10.000 sterft en lacht dat risico weg.

Statistische vergissing. Tekortkoming van ons denken. Omdat dat ééntje daar staat. En niet 300. Onze geest is beperkt. Onze hersens denken primitief. In kleine getallen of grote getallen. We tellen als de kraaien. Eén, twee, drie, veel... We lachen risico's weg.

We lachen een risico van 1 op 10.000 zo weg, maar we bibberen van angst als ons vliegtuig opstijgt, ook al crasht er lang niet dagelijks ééntje met 300 passagiers.

We verplaatsen ons zonder nadenken met de auto. Stel dat de fataliteit van auto rijden even hoog zou liggen? Zes op de 10 Belgen verplaatsen zich dagelijks met de auto. Zes miljoen dus. Met een fataliteit van 1/10.000 (hahaha, lekker veilig) betekent dat dagelijks het absurde getal van...600 verkeersdoden. Elke ochtend. Is een mortaliteit van 1/10.000 veilig?

Statistisch blijft het risico hetzelfde.

De vraag is het antwoord.

Iemand sluit een hoofdstuk en brandt elke dag een kaars.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten