maandag 26 december 2011

Beste Elio,

Zonder U, weten wij Vlamingen weten geen blijf met onszelf.

Ik verklaar:

Zonder bezetter zijn we niets. Wij bestaan bij de gratie van een of andere vijandige mogendheid die onze streken binnen is gevallen om er de baas te spelen. Want wij doen niets liever dan ons daartegen af te zetten. Spanjaarden, Oostenrijkers, Romeinen, Nederlanders, Fransen, Duitsers, Walen,... Het kan ons niet schelen wie. Zolang ze maar ons land bezetten op een of andere manier en hun eigen wetten opleggen, want dan kunnen wij, Vlamingen, onze ware volksaard ten volle tot zijn recht laten komen: het volkomen negeren van gezag en wetten. We laten de bezetter graag raaskallen en schreeuwen en roepen en strikt zijn en streng. We doen alsof het niet gebeurt en we doen gewoon ons eigen ding. Tot er geen bezetter meer is en we er ineens achter kopen dat we niet weten wat dat is: ons eigen ding. We hebben geen eigen ding. We bestaan niet? We bestaan enkel bij de gratie van de ander.
Daarom, meneer Di Rupo, mogen U en de koning en de Walen nooit versagen. Blijf ons belagen en bestoken, blijf ons kleineren en blijf ons uw taal en cultuur en uw Zuiderse luimen opdringen. Wij Vlamingen smeken het U. Zonder Uw inspanningen gaan wij ten onder.
Niet dat wij Helden zijn in Het Verzet. Vlamingen verzetten zich niet. Vlamingen blinken niet uit in het Heldendom. Vlamingen hebben geen grootse plannen en willen de mens en de mensheid niet redden. Vlamingen zijn op hun best als ze kunnen doen alsof wetten niet bestaan en als ze al zouden bestaan, dan gelden ze voor iedereen, behalve voor henzelf. Wij houden wel van Pallieters, Uilenspiegels, Reinaarden De Vos. Die goedlachs opkomen tegen het gezag, met goede luim, humor en een kwinkslag. En die er zelf betere en vetter van worden. We houden niet van martelaren. Daarom, Elio, is die Dikke Bart zo populair bij ons. Komt op tegen U, de Stoute Meneren uit De Walen. Daagt U een beetje uit. Grapt en grolt. Eet en drinkt en doet zijn ding. En wordt er beter van. Bart De Wever is de nieuwe Uilenspiegel. Hij pikt niets van U. Hij pikt alleen van onszelf. Maar daar malen wij niet op. Hij dolt een beetje met U, spreekt straffe taal, vooral als U er niet bij bent. Hij geeft ons leven kleur. Laat ons Vlamingen onszelf zijn.
We hebben jullie kado gekregen, daar in 1830 of zo. We zijn er straks 200 jaar mee zoet gebleven. Niemand diende onze gewesten in te nemen en plat te branden en onze vrouwen en kinderen te doden en onze velden en winkels te plunderen. U hoefde niet veel te doen. Dat lag dan weer, denken wij, in Uw volkse aard. En wij konden blijven geloven dat U en de Uwen de Grote Vijand waren. Wie Belgie bedacht heeft, was een groot denker, zoveel is zeker. Elke zijn rol. Ontneem ons deze leute niet.

Iets anders, Meneer Di Rupo,

Wij Vlamingen, leveren ongetwijfeld de volgende Olympische kampioenen trampolinespringen, dat wist U al. Wat U ook moet weten, is dat wij een volk zijn dat boeken koopt en aan elkaar kado geeft en dat we meesterkoks zijn en dat het ene iets te maken heeft met het andere. Wij Vlamingen zijn de wereldkampioenen kookboeken kopen. Vlamingen lezen zelden een boek. Wie leest die is geen echte Vlaming. Vlamingen zijn geen lezers. Wij kopen boeken. Liefst kookboeken. Wat zeg ik? We kopen kookboeken. Punt. Zijn er andere boeken? Wellicht wel. We kopen in grote getale kookboeken en weten dan ook alles van en over vernuftige bereidingen. Ook al omdat je geen televisie kunt kijken hier in Vlaanderen, zonder gebombardeerd te worden met kookprogramma's in alle maten en soorten. Wij Vlamingen zijn de koningen de kookkunsten. Frietkoten, Pitta's en Chinezen gaan kapot bij gebrek aan klanten, diepvries- en kant-en-klaar-maaltijden kennen hier geen afzet. Wij Vlamingen eten alleen de meest uitgelezen gerechten (woeha voor de woordspeling).

Toedeloe, Geachte Waal en Geliefde Grote Bezetter. U zal ons nieuwe wetten dicteren. U zal ons leven drastisch wensen te veranderen.Wij zullen U met overgave negeren. Het is Uw doel in dit leven en dat van ons Vlamingen eveneens.

G

Geen opmerkingen:

Een reactie posten