dinsdag 11 januari 2011

Aan de Belgen

Beste Belgen,

Ons land is zwaar ziek. Het is geen land en precies omdat het geen land is slaagt het er niet zich van dat land te ontdoen. Het is een Siamese tweeling en de dokters kijken ernaar en zien twee mensen, maar als ze ze willen splitsen merken ze dat een aantal vitale organen gezamelijk zijn en ze breken zich vergeefs de kop.

Wat bindt ons, Belgen? Frieten met mayonaise aan morsige frietkoten langs lelijke steenwegen in trieste dorpen? Stinkende dorpscafe's met lallende mensen die over alles een mening hebben omdat ze er een hebben, basta? Lintbebouwing van dorp naar dorp naar stad naar dorp naar dorp naar stad? Onze afkeer van regels, wetten en goed bestuur? Onze ingeboren neiging te bouwen waar dat niet mag en liefst zo lelijk mogelijk? Wielrijders? Dat we katholiek zijn, zelfs als we dat niet zijn, want dan vieren we lentefeesten en doen we begrafenissen en trouwpartijen na, krampachtig het kerkelijke vermijdend? Wat bindt ons, Belgen?

En moet een bevolking gebonden zijn om een land te vormen?

Wat scheidt ons, Belgen? Wat maakt Vlamingen anders dan de Walen? En wat bindt de Vlamingen? Wat maakt ons een volk. Onze taal? Kunnen Westvlamingen met Limburgers praten? En zijn Antwerpenaars gelijk de Gentenaars gelijk de Bruggelingen, de Kortrijkzanen, de Hasselaars? Maar waarom zijn die van Maastricht dan weer een ander land? En is Rijsel dan niet Vlaams? Maar waarom?

Is dit alles niet onzinnig? Streven naar Europa en de drang op te delen en te splitsen en te hakken en te knakken en op elkaar te kakken?

De onmacht van politici zich met echt beheer bezig te houden en met de echte taken van de vertegenwoordigers van het volk.

Beste Belgen,

Niet ons land is ziek.
Zij die het land zouden moeten besturen, zijn onbekwaam en onmachtig. Zij zijn een verloren generatie, gevangen in het net dat vorige generaties hebben gespannen.

Beste Belgen,

Zijn wij springlevend?
Is Belgie ziek?

3 opmerkingen:

  1. Bij de eerstvolgende gelegenheid halen we zeker Maroc in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beter laat dan ... lopen op een weg geplaveid met ...
    Een baard heb je al en als je nu ook nog enkel maanden de koffie weert dan hebben we misschien tegen juli een federale 'regering'.
    De Roodeberg 2008 verschaft een mens veel smaakgenot.

    BeantwoordenVerwijderen