zondag 22 april 2012

Willem die Madoc maakte

Boerken vlucht voor de striemende regen die als een reusachtige emmer is die in een beweging over de polder gegoten wordt en komt bibberend en kletsnat en stinkend als een hond het Donker Kot binnen en stapt naar de keuken, een spoor van spatten achter zich latend en giet zich een jenever in en merkt dan pas dat Dichter en Knorpot weer eens aan het palaveren zijn tegen elkaar, elk met Het Grote Gelijk aan hun kant zoals twee legers elkaar bestrijden en allebei dezelfde God aanroepen die hen zal bijstaan in de strijd.
Dichter citeerde iets als "We never really grew up. We just learn to act in public." Waarbij hij het over Knorpot had en Knorpot had verteld over de roman die hij schrijven zou voor hij 20 werd, ooit. En dat die roman 'Madoc 2' zou heten. Dat hij duizenden bladzijden vol geschreven had tussen zijn 15de en 18de. Met voornamelijk 5 verhaallijnen. Als eerste de speurtocht naar het manuscript Madoc, dat hij vindt en waarin het Geheim van de Wereld te lezen is, precies waarom de kerk het verstopt heeft gehouden al die tijd en dat hij daarom zo gevloekt heeft bij de Da Vinci Code. En als tweede een expeditie in de Himalaya waarbij het ene na de andere expeditielid ten prooi valt aan demonen die 's nachts toeslaan. Als derde het verhaal van Henri op de Titanic. Als vierde het grasduinen in de literatuur. En tenslotte het verhaal van het stille meisje van de Noordzee waarvan hij wist dat ze bestond voor hij haar ontmoeten zou, ooit.

"Maar tussen droom en daad stonden wetten in de weg en praktische bezwaren", zegt Knorpot.

En dan zegt Dichter: " Elsschot was een saaie burger. Wat volwassenheid genoemd wordt, is een staat van zielloosheid die je pas bereiken kan nadat je, bewust of niet, het kind in jezelf doodgeknepen hebt door je leven te plooien naar de wetten en regels die staan tussen jou en het dromen. "
Hier wacht hij even.
"Niet je dromen. Neen. Het dromen."
En weer valt stilte.
"Eens je gaat denken dat dromen doelen zijn die je bereiken moet, en dat tussen droom en daad wetten staan en praktische bezwaren, word je volwassen en burgerlijk saai. Ik heb dat talent niet."
Knorpot denkt even na, opent de mond om wat te zeggen en zegt dan niets.
Het Donker Kot is een wolk van zwijgen en woorden die niet gesproken worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten