vrijdag 30 september 2011

Over BHV, Copernicus, Dehaene, Pluto en de Maan.

Ik start bij deze de Rix Simple Show, waarin ik de dingen eenvoudig uitleg.

"De staatshervorming die nu op tafel ligt, is een belangrijke stap in de evolutie, maar geen copernicaanse omwenteling. Dat schrijft ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) in een analyse die morgen in de krant De Tijd verschijnt."

Jean-Luc is een van die politici waar ik met de nodige heimwee aan terug denk. Slagkracht, een zekere arrogantie, daadkracht en een air van zekerheid en leiderschap. Ik heb JL mogen meemaken als bestuurder en net die ene regel in je verslag aan de RVB waarvan je hoopte dat niemand hem zou zien, die haalde Jean-Luc er feilloos uit en bulderend werd je meteen duidelijk gemaakt dat dat niet kon. Als hij dus wat zegt en ergens een mening over ventileert, dan luister ik. En in deze heeft hij gelijk. Zoals meestal.

De huidige staatshervorming is niet Copernicaans. De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde is dat wel. Ik leg uit in Rix Simple Show.

"Copernicus is bekend geworden door zijn heliocentrische theorie over het zonnestelsel, zoals gepubliceerd in zijn De revolutionibus orbium coelestium. Deze gedachten betekenden een omwenteling in het wetenschappelijk denken van zijn tijd en in ons wereldbeeld."

De staatshervorming is niet af. Het zal nog eeuwenlang de agenda van de Belgische politici beheersen en de onderhandelingen verlammen. Het blijft het al dan niet fictieve centrum van het politieke universum. Dus blijft het wereldbeeld. Niet Copernicaans dus. Ongetwijfeld zijn hier gigantische stappen voorwaarts gedaan en durven wij mensen al wel eens te denken dat misschien niet wijzelf, maar wel de zon het middelpunt van het universum kan zijn, maar we zijn er nog bij lange niet.

Brussel-Halle-Vilvoorde echter, die verre planeet Pluto, die er wellicht zelfs geen is, was zowaar dé as geworden waarrond het politieke planetenstelsel zich leek te bewegen, het was de paal geworden waarrond de lelijke danseres van de Belgische politieke partijen zich weinig elegant kronkelde. Brussel en Halle-Vilvoorde zijn nu gesplitst en daarmee is de paal vergaan tot as, is Pluto niet langer de spil en moeten de Belgische politici op zoek naar een nieuwe as. Ik stel voor dat ze voor de Zon kiezen, maar vrees dat ze gaan voor Mars, Venus of zelfs de Maan. Dat is een Copernicaanse Omwenteling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten