zondag 19 mei 2013

Mensen

Wat voor soort mens is Boerken eigenlijk? En Knorpot? En Zakenman? Dat zijn vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. En nog lastiger in mensentaal: wie is Dichter? En vooral: wie is Meisje? Is zij wel een mens. Of is ze een Godenkind zoals Dichter haar noemt? Of een Elfje? Is Dichter met zijn zwierige woorden en langdradig spinnende zinnen wel een goede bron? Is hij niet te veel in de ban van Meisje om haar te beschrijven? 

Wie is Boerken. Boerken is een scharrelend kieken. Hij zit drie minuten te rusten in de zon en zegt 'foert' tegen alles en iedereen en vooral alle klussen. Amper zit hij neer of hij ziet of bedenkt wat en staat op en begint weer te scharrelen en te morrelen. 'Een boer heeft nooit gedaan', zegt hijzelf en zo probeert hij te verbergen dat hij als een kieken is. Eeuwig scharrelend op het erf. 

Wanneer je 's ochtends langs de velden wandelt kun je hem zien, Boerken. Zeulend met hooi en water. Je kan hem toeknikken. Hij zal dat misschien ook doen. Je kan hem gedag zeggen en hij zal wat mompelen. Misschien. Zijn gelaat is bruin en als van leder. De groeven rond zijn ogen en mond als met chinese inkt getrokken. In zijn ogen zie je de stilte van de wereld. Soms ademt hij niet. Soms beweegt hij niet. 
Sent via BlackBerry offered by Proximus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten